منظور از حسابرسی بیمه سال آخر چیست؟ قانونی به نفع شرکتها، در انتهای سال معمولا بخش حسابداری شرکتها شلوغتر از همیشه است. بستن حسابها و سال مالی، پرداخت عیدی و حقوق کارکنان، مالیات شرکت و حسابرسی بیمه از جمله مواردی است که در پایان سال حسابی سر حسابداران را گرم میکند. با خواندن این مقاله شما به صورت کامل با قوانین حسابرسی آشنا میشوید.
حسابرسی بیمه چیست؟ اطمینان از اجرای قوانین بیمه تامین اجتماعی
سازمان تامین اجتماعی یکی از بزرگترین سازمانهای کشور است. تقریبا نصف جمعیت کشور بیمه سازمان تامین اجتماعی هستند. همین مساله اهمیت سازمان تامین اجتماعی را به خوبی نشان میدهد. بر اساس قوانین کارفرمایان بایستی تمامی کارکنان خود را بیمه کنند و به صورت منظم حق بیمه را به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کنند تا در حین کار و بازنشستگی کارکنان بتوانند از بیمه تامین اجتماعی و مزایای آن استفاده کنند.
منظور از حسابرسی بیمه سال آخر چیست؟ قانونی به نفع شرکتها
در شرکتهای دولتی حسابرسی بیمه به صورت دهساله انجام میشود. به عبارت دیگر بازرسان سازمان تامین اجتماعی هر دهسال یکبار با مراجعه به دفاتر قانونی و حضور در شرکت اقدام به حسابرسی بیمه میکنند اما این قانون برای شرکتهای خصوصی به صورت سالانه اجرا میشود.
چرا شرکتهای خصوصی به صورت سالانه مورد حسابرسی بیمه قرار میگیرند؟
حسابرسی بیمه سال آخر با هدف حمایت از شرکتها تدوین شده است. شرکتهای کوچک و متوسط اگر به صورت دهساله حسابرسی شوند، احتمالا با یک عدد بزرگ در حسابرسی مواجه میشوند که طبیعتا پرداخت آن مشکل خواهد بود. خصوصا اینکه بحثهایی مثل مالیات شرکتها، حقوق و دستمزد و سایر مباحث حسابداری میتواند هزینه زیادی را به شرکت تحمیل کند.
از طرف دیگر در طی این مدت و در اکثر مواقع مسئولان بخش حسابداری و مالی شرکت تغییر میکند و در این جابهجایی ممکن است اسناد و مدارکی از بین برود. از طرف دیگر معمولا احتمال تغییرات در منابع انسانی شرکتهای خصوصی بسیار بالاست. در طی این تغییرات ممکن است حتی نرم افزار حسابداری شرکت یا روش حسابداری نیز تغییر کند. با همه این دلایل و در جهت حمایت از شرکتهای خصوصی، حسابرسی بیمه به صورت سال آخر انجام میشود.
بخشنامه حسابرسی بیمه سال آخر؛ نگاهی به متن صریح قانون
تا سال 96 حسابرسی بیمه شرکتهای خصوصی و دولتی تفاوتی نداشت اما با صدور مصوبه 50432 مورخ 31/04/96 حسابرسی بیمهای، به سال آخر محدود شد. این مصوبه دارای دو بند است که در ادامه مشاهده میکنید:
الف – با توجه به عدم اجرای کامل تصویبنامه شماره ذکرشده ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در خصوص اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به منظور رفع مشکلات فعالان اقتصادی بخش خصوصی با سازمان تأمین اجتماعی، توسط سازمان مذکور بهویژه بند 4 تصویبنامه مذکور و دریافت گزارشهای متعدد از تشکلها و واحدهای تولیدی بخش خصوصی در این رابطه، مقرر گردید این سازمان نسبت به اجرای تمامی بندهای پنجگانه تصویبنامه اهتمام ورزیده و از اخذ تعهدنامه از شرکتهای ذیربط جهت ارائه دفاتر مربوط به سالیان قبل نیز، خودداری نماید.
ب – بر اساس بند 4 تصویبنامه فوقالذکر، سازمان تأمین اجتماعی فقط مجاز به بازرسی دفاتر و مدارک آخرین سال مالی شرکتهای ذیربط است و موظف است اقدامات جاری مربوط به حسابرسی دهساله دفاتر شرکتهای مورداشاره در مصوبه را در هر مرحلهای که باشد، متوقف نماید.